9/11/09

Σταράτες κουβέντες από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη


Μια και σχολίασα τις ομιλίες των άλλων δύο υποψηφίων στο συνέδριο για την προεδρία της ΝΔ, θα ήταν αδικία να μη σχολιάσω τη φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία-καταπέλτη του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Εξάλλου έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τις άλλες, διότι ο εκρηκτικός Νομάρχης Θεσσαλονίκης τα λέει έξω από τα δόντια, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει. (Δυστυχώς δεν βρήκα video για να το προσθέσω εδώ.)

Τον είπαν ‘γραφικό’, μα εγώ τον λέω γνήσιο πατριώτη, αληθινό, ντόμπρο, ευαίσθητο και ευσυγκίνητο. Βέβαια, το ότι κολάκεψε υπέρ το δέον τον Κώστα Καραμανλή, χωρίς να το αξίζει, είναι από τα αρνητικά σημεία της ομιλίας του. Όμως, άνθρωπος είναι κι αυτός κι έχει τις αδυναμίες του, όπως όλοι μας. Πάμε λοιπόν να δούμε τα καλύτερα σημεία της ομιλίας του Π. Ψωμιάδη, που πιστεύω ότι εκφράζουν απόλυτα μια μεγάλη μερίδα του λαού..

-- «Και φυσικά δεν ήρθα να διαβάσω μία έκθεση ιδεών, με αξίες και ιδανικά.(...) Όμως ήρθαμε να κάνουμε και κριτική. Γιατί αν τα ξαναρίξουμε πάλι κάτω απ’ το χαλί, τότε τελειώσαμε. Τότε κάποιοι μας κοροϊδεύουν.»

-- «Υποτιμήσαμε τον Γιώργο Παπανδρέου και μας έβαλε γυαλιά. Να είμαστε δίκαιοι. Μην υποτιμάτε και τη δική μου παρουσία, αλλά να χαίρεστε. Γιατί εκφράζω όλες και όλους εσάς.»

-- «Πάντα έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους, πάντα μιλούσα καθαρά, πατριωτικά, παλικαρίσια, μπεσαλίδικα, θεσσαλονικιώτικα.»

-- «Τελικά απεδείχθη ότι δεν ήμουν εγώ ο γραφικός, κάποιοι άλλοι σε αυτή την αίθουσα απεδείχθησαν γραφικοί, ανίκανοι, άκαπνοι, αδιάφοροι, απεδείχθησαν τραγικοί αφού μας έφεραν σε αυτή την τραγική δύσκολη κατάσταση.»

-- «Είκοσι μήνες φώναζα, έστελνα μηνύματα, όπως και πολλοί άλλοι φυσικά. Δυστυχώς δεν μας άκουγε κανείς. Λάθος νοοτροπίες, αλαζονικές συμπεριφορές, προσωπικές διαδρομές, λάθος άνθρωποι, κατάχρηση εμπιστοσύνης, κλειστές πόρτες, κατεβασμένα τηλέφωνα, κακή επικοινωνιακή πολιτική διέκοψαν κάθε επαφή με την ψυχή και την καρδιά της Νέας Δημοκρατίας...»

-- «…Φυσικά πρέπει να σταματήσει το παραμύθι ‘φταίγανε οι άλλοι’, ‘έφταιγε ο άλλος ο Υπουργός’, ‘έφταιγαν κάποιοι άλλοι’, λες και δεν ήταν μέλη της κυβέρνησης, ήταν μέλη μιας άλλης κυβέρνησης, μιας άλλης χώρας.»

-- «Θα σας πω εγώ τι κάνατε. Κλείσατε τις πόρτες σας. Κλείσατε τα τηλέφωνά σας. Κλείσατε τις ψυχές σας. Αδιαφορήσατε και φέρατε την παράταξη 10 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς αποδειχθήκατε πολλοί από εσάς ανίκανοι.»

-- «Με ποιο δικαίωμα κύριοι μας κάνατε να ντρεπόμαστε να λεγόμαστε ότι είμαστε νεοδημοκράτες, με ποιο δικαίωμα να λεγόμαστε ότι είμαστε Έλληνες πατριώτες;»


-- «Έξι χρόνια είχαμε γυρισμένη την πλάτη στην κοινωνία, και σήμερα κάποιοι δεν θέλουν να ξεφύγουν από τα κομματικά στεγανά τα ελεγχόμενα. Θέλουν τους λίγους, τους ελεγχόμενους, όχι τους πολλούς.»


-- «Τι κάναμε για τη νεολαία; Ακούω για τη νεολαία, τους προδώσαμε, τους κοροϊδέψαμε, τους κλείσαμε τις πόρτες, εγκαταλείψαμε ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης την αγροτιά, την είχαμε μαζί μας και την χάσαμε.»


-- «Αφήσαμε την αστυνομία στο έλεος των κουκουλοφόρων, αφήσαμε την αστυνομία στο έλεος των λίγων των κουκουλοφόρων.»


-- «Μιλήσαμε για διοικητική μεταρρύθμιση, για επανίδρυση του κράτους και δεν κάναμε βήμα. Αυτές ήταν μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Ήμασταν μία φοβισμένη κυβέρνηση. Οι πολιτικοί όμως κυρίες και κύριοι, αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι, θέλει και τόλμη και αποφασιστικότητα.»


-- «Έξι χρόνια η Νέα Δημοκρατία
μύριζε καμαρίλα, μύριζε καμαρίλα. Έξι χρόνια τρώγαμε τη σάρκα μας…»

-- «Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, αν δεν πάψουμε να κυνηγάμε καρέκλες, αν δεν ανοιχτούμε στη βάση της κοινωνίας, τότε η κοινωνία πιθανώς να γεννήσει άλλο πολιτικό φορέα.»

-- «…Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Γιατί δεν έχει καμία σημασία αν αύριο αλλάξουμε το περιτύλιγμα και αφήσουμε μέσα τα σάπια φρούτα.
Κι έχει δυστυχώς πολλά σάπια φρούτα η παράταξή μας.»


-- «Δεν αγωνίζομαι, προσέξτε, δεν αγωνίζομαι για να δω μια Ελλάδα με σκυμμένο κεφάλι, μια Ελλάδα Α.Ε., αλλά μια Ελλάδα που θα ανήκει πραγματικά στους Έλληνες. Ήρθε η ώρα να υψώσουμε σύνορα και τείχη μεταξύ πολιτικής και τις άλλες μορφές εξουσίας, οικονομικές και μιντιακές. Να πιστέψουμε στην ελεύθερη αγορά, αλλά με κανόνες, για να μπορέσει να διασφαλισθεί μια κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.»

--
«Πιστεύω ότι στα εθνικά θέματα παιδεία, υγεία, ασφάλεια, οικονομία, κοινωνική πρόνοια, θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση. Μια εθνική πολιτική, πέρα από χρώματα και πρόσωπα.»


-- «Πρέπει, τέλος, να σταματήσουμε στη Βουλή τα συνεχόμενα “όχι” σε θετικές προτάσεις της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Γιατί; Γιατί έτσι χάνουμε την αξιοπιστία μας, όχι μόνο εμείς, αλλά η πολιτική ζωή στο σύνολό της.»

-- «Με τι πρόσωπο, κύριοι βουλευτές, αύριο θα συναντήσετε αυτούς τους απόδημους, τα αδέλφια μας; Όταν τους αφαιρούμε το αυτονόητο δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκλογή του νέου μας Προέδρου;
Θα πρέπει, τέλος, σ’ αυτή την πατρίδα να πάψουν δικά μας αδέλφια να ψελλίζουν με παράπονο ζωής, “Στα ξένα ήμουν Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος”.»

-- «Σήμερα, φεύγοντας από εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε ότι επιστρέφουμε στον λαό, ότι θα ξαναμιλήσουμε με τον λαό, να σκύψουμε στα προβλήματα και τις αγωνίες του. Να μείνει μακριά το Κόμμα από γενικεύσεις και αοριστολογίες, ερασιτεχνισμούς και προχειρότητα. Να αναδιοργανωθούμε, να σκεπτόμαστε και να δρούμε γρήγορα. Εμείς πρέπει ν’ αλλάξουμε, όχι τα σύμβολα. Ν’ αλλάξουμε νοοτροπία και πολιτική συμπεριφορά προς τον πολίτη. Ας βάλουμε τέλος, ένα Χ, και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί απ’ την ίδια αφετηρία. Γιατί μπροστά στα φώτα αγκαλιαζόμαστε, χαμογελάμε, φιλιόμαστε, αλλά μόλις σβήσουν τα φώτα εκτοξεύονται τορπίλες.»

Ειλικρινά συγκινήθηκα από την ομιλία του Παναγιώτη Ψωμιάδη, την οποία βρίσκω πιο ουσιαστική από εκείνες των άλλων δύο υποψήφιων για την προεδρία της ΝΔ. Αν οι αλαζόνες τον πάρουν στα σοβαρά και δράσουν πάνω στις υποδείξεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, τότε θα ωφεληθεί όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και συνολικά η χρεοκοπημένη πολιτική στη χώρα μας.

Κι ένα προσωπικό μήνυμα: Παναγιώτη Ψωμιάδη, μπορεί ώρες-ώρες να είσαι 'γραφικός', αν κι εγώ και τότε ‘σε πάω’, αλλά τα λόγια σου – με εξαίρεση εκείνα που κολακεύεις τον Καραμανλή – μοιάζουν με “σφύρα κατασυντρίβουσα το βράχο” της πολιτικής αποχαύνωσης, της ιδιοτέλειας και της διαφθοράς. Εύγε και προχώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: