21/9/09

Οι κίνδυνοι και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης Α - Η1Ν1



Το παρακάτω άρθρο αποτελεί ένα σύντομο οδηγό για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του επερχόμενου εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης των χοίρων, γνωστός και ως Α-Η1Ν1. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον "απόλυτο οδηγό" και ο αναγνώστης ενθαρρύνεται να το χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για την δική του έρευνα σχετικά με το θέμα. Παρακαλούμε στείλτε μας τα σχόλια σας (emvoliagripis@gmail.com) και τις παρατηρήσεις σας για πιθανές παραλήψεις ή ανακρίβειες που εντοπίσατε στο άρθρο.

Οι κρυφοί κίνδυνοι του εμβολιασμού
Δύο είναι τα συστατικά των εμβολίων τα οποία θα πρέπει να σας προβληματίσουν:

1) Η ουσία thimerosal, η οποία χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα εμβόλια, και αποτελείται κατά 49% από αιθυλικό υδράργυρο (ethyl mercury). Αν και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για τον αιθυλικό υδράργυρο (το οποίο από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο), ο υδράργυρος και οι ενώσεις είναι εν γένει πολύ τοξικές ουσίες. Έχει βρεθεί ότι συστηματική έκθεση στον υδράργυρο, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, προκαλεί ερεθισμούς, κόπωση, απώλειας μνήμης και κατάθλιψη. Θεωρείται δε, ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι φωνές που συσχετίζουν την εμφάνιση άσθματος, αυτισμού, αλλεργιών και άλλων παθήσεων με την ύπαρξη του υδραργύρου στα εμβόλια, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Παρόλα αυτό, οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να χρησιμοποιούν αιθυλικό υδράργυρο στα εμβόλια, αφού δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει την παρακάτω συσχέτιση. Το εμβόλιο της γρίπης που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα θα περιέχει την thimerosal .

2) Η ουσία ASO3, η οποία ανήκει στην οικογένεια των ανοσοενισχυτικών (adjuvants) ουσιών, που προστίθενται στα εμβόλια για να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά. Η ASO3 είναι το ανοσοενισχυτικό που θα χρησιμοποιηθεί στα εμβόλια γρίπης της εταιρίας Glaxo (GlaxoSmithKline), δηλαδή της φαρμακευτικής εταιρίας που θα προμηθεύσει με εμβόλια την Ελλάδα. Σημειώνουμε δε, ότι αυτή η ουσία δεν είχε πάρει έγκριση για χρήση στην Αμερική μέχρι τώρα από το FDA, αν και η εμφάνιση της πανδημίας (ως έκτακτη κατάσταση) πιθανότατα να δώσει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της σε Αμερικάνικο έδαφος.
Ο σκοπός της χρήσης των ανοσοενισχυτικών είναι να προκαλούν πιο "βίαιες" αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στα ενεργά συστατικά του εμβολίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιθυμητό στην περίπτωση πανδημίας, όπου το ενεργό συστατικό δεν επαρκή για όλο το όγκο της παραγγελίας, και συνεπώς όσο λιγότερο ενεργό συστατικό χρησιμοποιηθεί ανά εμβόλιο, τόσα περισσότερα εμβόλια μπορούν να παραχθούν. Ο τρόπος λειτουργίας των ανοσοενισχυτικών είναι όμως και η αιτία που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Πιο συγκεκριμένα, το ASO3 βασίζεται στην χρήση του σκουαλένιου (squalene), μιας ουσίας που παράγεται και υπάρχει με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο σώμα. Καθώς λοιπόν "εισβάλει" το σκουαλένιο στον οργανισμό μέσω του εμβολίου, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να "μπερδευτεί" και να επιτεθεί οπουδήποτε υπάρχει σκουαλένιο στο σώμα, προκαλώντας έτσι αυτοάνοσες παθήσεις.

Η χρήση του σκουαλενίου έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει στα ποντίκια ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ στους ανθρώπους έχει κατηγορηθεί ότι σχετίζεται με το σύνδρομο του Πόλεμου στον Κόλπο (Gulf War Syndrome). Φυσικά και εδώ οι φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και ο Αμερικάνικος στρατός (AFEB) αρνούνται οποιαδήποτε συσχέτιση ανάμεσα στο σύνδρομο του Κόλπου και την χρήση σκουαλενίου στα εμβόλια, μολονότι μια έρευνα που πανεπιστημίου Tulane του έδειξε ότι υπάρχει σχέση, αφού το σύνδρομο εμφανίστηκε και σε άτομα που εμβολιάστηκαν αλλά τελικά δεν πήγαν στο Ιράκ.

Τα συμπεράσματα δικά σας ...

Αν υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν τουλάχιστον οφέλη;
Αν είναι δύσκολο να αποδειχθούν οι κίνδυνοι του εμβολιασμού, το ίδιο δύσκολο είναι να αποδειχθούν και τα οφέλη. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, δεν υπάρχουν έρευνες με καθολική αποδοχή που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη των εμβολίων.

Για παράδειγμα, άγγλοι επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα έρευνα στο έγκυρο περιοδικό British Medical Journal που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του Tamiflu σε παιδιά με ήπια συμπτώματα εποχιακής γρίπης δεν κάνει καλό. Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξακολουθεί να προτείνει την χρήση του Tamiflu σε σοβαρά περιστατικά (Σημαντικά παρατήρηση: Στην έρευνα που έγινε απλώς δεν εξετάστηκε η χρήση του Tamiflu σε σοβαρά περιστατικά και στην γρίπη H1N1, όχι ότι αποδείχτηκε πως κάνει καλό).

Τώρα όσο αφορα το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 για την πανδημία, θα πρέπει να ξέρετε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι εκ των προτέρων αμφισβητήσιμη λόγω του τρόπου παρασκευής του. Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος που παρασκευάζονται όλα τα εμβόλια της γρίπης (περιλαμβανομένου και αυτού για τον Η1Ν1) έχει ως εξής:

Ειδικοί επιστήμονες συλλέγουν στελέχη του ιού από διάφορα μέρη του κόσμου
Βάσει αυτών των δειγμάτων προβλέπουν για την μορφή του θα έχει ο ιός της γρίπης τον επερχόμενο χειμώνα
Αν πέσουν σωστά στις προβέψεις του το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Αν όμως ο ιός που πλήξει τον πληθυσμό είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν προβλέψει, τότε προφανώς είναι άχρηστο. Αυτό το σενάριο αστοχίας, δεν είναι τόσα απίθανο. Έχει συμβεί στο παρελθόν και μπορεί να συμβεί και με την "επερχόμενη" πανδημία (κάτι που παραδέχτηκε ο Αβραμόπουλος, ως ένα "εφιαλτικό σενάριο").
Επίσης για πολλά άλλα εμβόλια αμφισβητείται η αξία τους και η συνεισφορά τους στην καταπολέμηση ασθενειών του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το...

Συνεχεια εδω: emvoliagripis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: