20/9/08

Ερώτησις: (& Απάντησις)


Η απάντησις στο ερώτημα:

Παρακαλώ, απαντήστε άμεσα και αυθόρμητα:

Η εφημερίς Ελευθεροτυπία, είναι υπέρ ή κατά της αναθεώρησεως του άρθρου 16 για την Παιδεία? Είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ?
(Η συνέχεια το βράδυ)

(Το βράδυ, βασικά το επόμενο πρωί:)
Ενώ προσπαθεί να φαίνεται ότι είναι κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, μάλλον είναι υπέρ.
1)Το Εψιλον της περασμένη Κυριακης (7/9) είχε "αφιέρωμα στην εκπαίδευση και στην ΠΑΙΔΕΙΑ". Και επειδή, πέρα από μια συνέντευξη του Στυλιανίδη και άλλη μια του Αλέξη Δημαρά, ιστορικού και μελετητή, όλα τα υπόλοιπα θέματα ήταν του στυλ "Τα μαθητικά χρόνια του Ομπάμα" και "Ο Μικ Τζάγκερ άλλο σπούδασε και άλλο ακολούθησε - το πτυχίο δεν είναι το παν", προφανώς με τον όρο "αφιέρωμα" η Ελευθεροτυπία εννοεί τις πάνω από 20 διαφημίσεςι Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.
2) Την περασμένη Κυριακή, υπήρχε το εξής κομμάτι:
Κοστίζει το δωρεάν πτυχίο
Κι όμως, η δωρεάν φοίτηση για την απόκτηση πτυχίου σε δημόσιο ΑΕΙ κοστίζει περισσότερα χρήματα απ' ό,τι οι σπουδές σε κάποιο παράρτημα ευρωπαϊκού πανεπιστημίου στην Ελλάδα! Και κυρίως για όσους δεν έχουν παιδιά ή, εξαρχής, έχουν απαρνηθεί την ελληνική δημόσια ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, στοχεύοντας σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλης χώρας.

Μετάφραση: Γιατί να πληρώνεις ακριβότερα μαλάκα φορολογούμενε για να σπουδάζουν παιδιά άλλων, και να μην κανονίζεις μόνο για το δικό σου παιδί?

Ο ποιητής, αν το διαβάσετε μέσα λέει ότι "κάθε σπουδαστής κοστίζει στους φορολογούμενους 7200€*4χρόνια=28800€ ενώ αν σπούδαζε σε ιδιωτικό, θα του έβγαινε κατά μέσο όρο 6900€*3χρόνια=20700€.

Βέβαια, δεν μας λέει τίποτα για την απιστευτη εξίσωση 4=3 χρόνια, δεν μας λέει για βιβλία, αν υπολογίζονται στο κόστος του ιδιωτικού και βέβαια για το μεγάλο μαγικό: ο κάθε σπουδαστής κοστίζει στο σύνολο τόσα, άρα το κόστος επιμερίζεται, ενώ το ιδιωτικό το πληρώνει μόνος του -όποιος έχει! Άρα, όσοι δεν έχετε, σπουδες γιοκ! Επίσης, για να πάω και εγώ στις λογικές του, γιατί να πληρώνω εισφορές για υγεία και περίθαλψη, να κάνω ιδιωτική ασφάλιση. Και όποιος δεν έχει ας πεθάνει. Αλλά και γιατί να πληρώνω φόρους για να επιδοτηθούν τα γήπεδα γκόλφ? Εγώ δεν θα παίξω ποτέ.

ΧΟΥ ΡΕ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Γερμάνια τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κλείνουν υπό το βάρος της υπεροχής των δημοσίων. Ας υποβάλουμε σε αυτό το τεστ και τα δικά μας πανεπιστήμια και τα λέμε σε μερικά χρόνια.

Και ένα μικρό απόσπασμα από τον Κορνήλιο Καστοριάδη:

«Η παιδεία δεν μπορεί να χωριστεί από την συνολική κοινωνική κατάσταση. Ο Πλάτων έλεγε ότι ακόμα και οι τοίχοι της πόλης εκπαιδεύουν τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος διαμορφώνεται από οτιδήποτε τον περιβάλει. Ας αναρωτηθούμε τι διαμόρφωση υφίσταται ένας σύγχρονος Αθηναίος ο οποίος περιβάλλεται από το σημερινό αθηναϊκό φριχτό τερατούργημα, σε σχέση με έναν αρχαίο Αθηναίο.
Η εκπαίδευση είναι αντικείμενο επένδυσης και πάθους. Αν δεν υπάρχει έρωτας μέσα στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση. Αν κάποιος έμαθε κάτι στο σχολείο ήταν επειδή διαδοχικά έναν τουλάχιστον καθηγητή τον ερωτεύτηκε, επειδή είδε ότι ο ίδιος ο καθηγητής ήταν ερωτευμένος με το αντικείμενο του. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με το κέρδος και οι οικογένειες με το να πάρει το παιδί ένα χαρτί. Κάθε υπουργός αλλάζει και το σύστημα και τα πράματα χειροτερεύουν, επειδή δεν έχουν ιδέα ποιο είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο έρωτας που χάθηκε. Για να αλλάξουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξει μια άλλη στάση απέναντι στην ζωή και στην γνώση.
Άμα συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στο σχολείο για να πάρουμε το καλύτερο δυνατόν χαρτί ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν επάγγελμα, τότε τα πράματα όλο και θα χειροτερεύουν.»