11/8/08

Και προσοχή παιδιά…..


‘Ως προς την επίκληση των προσωπικών δεδομένων για τη μη χρήση των καμερών και του σχετικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου, με στόχο την αποκάλυψη δραστών αξιοποίνων πράξεων, ο κ. Σανιδάς αναφέρει ότι «υποστηρικτές αυτής της θέσεως και εντεύθεν της ταυτίσεως της εγκληματικής συμπεριφοράς με τα προσωπικά δεδομένα και καλύψεως της πρώτης από τα δεύτερα μπορούν να είναι μόνο όσοι επιθυμούν την έκνομη συμπεριφορά τους και την εγκληματική τους δράση να την καλύπτει το σκότος και η αχλύς ή όσοι επικροτούν ή έστω ανέχονται την έκνομη συμπεριφορά των τελευταίων”

Δηλαδή ολοι εσεις που δεν γουσταρετε να σας παιρνει η Αστυνομική καμερα οταν διαδηλωνετε δεν μπορεί παρα να επιθυμειτε την “‘εκνομη συμπεριφορα τους” κ.λπ. κ.λπ….

«Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών. Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα, όχι με έκνομη συμπεριφορά και εγκληματικές πράξεις».

Και αυτό -αν το καλοσκεφτεις - ειναι εκπληκτικό !!!

Διοτι σημαινει:

α) Σε Παρακολουθω εκ των προτερων (προληπτικά)

β) Αν παρατηρησω μη συννομη δραση νομιμοποιω την προληπτική παρακολουθηση διοτι” Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών”

γ) Αν δεν παρατηρησω τιποτε οποτε ισχυειτο ”Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα

Τοτε φυσικά δεν μενει τιποτε να προστατευτεί απο τα προσωπικά δεδομενα αφου εχει ηδη παραβιασθεί με την εκ των προτερων παρακολουθηση …

Εκπληκτικό !!!

Ο Α.Π. λύνει τα… μάτια της ΕΛ.ΑΣ.

«Ναι» στην αξιοποίηση καμερών κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων

Της Ευας Καραμανωλη

Εντολή στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να τίθενται σε λειτουργία οι κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, έδωσε με γραπτή γνωμοδότηση 13 σελίδων, την οποία κοινοποίησε και στους προϊσταμένους στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς. Αφορμή για τη γνωμοδότηση αποτέλεσε σχετική ερώτηση που υπεβλήθη στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό από την Αστυνομία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη γνωμοδότηση, η οποία και από σήμερα μπορεί να εφαρμόζεται από τα αστυνομικά όργανα, το μαγνητοσκοπημένο υλικό θα χρησιμοποιείται «με σκοπό τη βεβαίωση των τελούμενων αυτόφωρων εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών και εν τέλει τη χρήση των άνω αποδεικτικών μέσων ενώπιον των δικαστικών αρχών». Η καταγραφή των δραστών και των αξιόποινων πράξεων μπορεί να γίνεται από σταθερές ή φορητές κάμερες και να αποτυπώνεται σε κασέτα, μαγνητοταινία, βιντεοταινία, φωτογραφία κ.λπ.

Επίσης ως αποδεικτικό μέσο, και όχι ως πειστήριο, μπορεί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, να χρησιμοποιείται υλικό που έχει καταγραφεί από τρίτα πρόσωπα όπως εικονολήπτες ΜΜΕ, φωτογράφους, αλλά και ιδιώτες. Ωστόσο, αναφέρεται ρητώς ότι οι αστυνομικές αρχές δεν δύνανται να κατασχέσουν το εν λόγω υλικό και θα πρέπει να περιορίζονται στο να ζητούν από τον κάτοχο να το παραδώσει στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους δράστες. Σε περίπτωση άρνησης του κατόχου, τότε αυτός δύναται να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας.

Επισημαίνεται ότι το θέμα της χρήσης και λειτουργίας των καμερών διαχείρισης της κυκλοφορίας εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ από την πλευρά της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επικαλούμενη τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων, έχει κρίνει παράνομη οιαδήποτε άλλη χρήση τους πέραν της ρύθμισης της κυκλοφορίας.

Στη γνωμοδότησή του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διευκρινίζει ότι η χρήση του μαγνητοσκοπημένου ή του φωτογραφικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου είναι σύννομη, αφού αφορά πράξεις που γίνονται δημόσια. «Οι τελούμενες έκνομες πράξεις δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής των δραστών. Αλλωστε η προστασία της είναι νοητή μόνο ενόσω εκδηλούται με σύννομη δραστηριότητα, όχι με έκνομη συμπεριφορά και εγκληματικές πράξεις». Σύμφωνα με τον κ. Σανιδά «η εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου δεν εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων ούτε είναι δυνατόν να καλύπτεται από αυτήν» συμπληρώνοντας ότι «η αποκάλυψη και επιβεβαίωση εγκληματικής συμπεριφοράς με τη βοήθεια των ρηθέντων τεχνικών μέσων δεν μπορεί να θεωρηθεί προσβολή της προσωπικότητας και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στρέφεται κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε αυτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αρχή θα ήταν δυνατόν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τον τρόπο λειτουργίας της. Αλλωστε όλες οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές ελέγχονται εν τέλει από τη δικαστική εξουσία». Ως προς την επίκληση των προσωπικών δεδομένων για τη μη χρήση των καμερών και του σχετικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου, με στόχο την αποκάλυψη δραστών αξιοποίνων πράξεων, ο κ. Σανιδάς αναφέρει ότι «υποστηρικτές αυτής της θέσεως και εντεύθεν της ταυτίσεως της εγκληματικής συμπεριφοράς με τα προσωπικά δεδομένα και καλύψεως της πρώτης από τα δεύτερα μπορούν να είναι μόνο όσοι επιθυμούν την έκνομη συμπεριφορά τους και την εγκληματική τους δράση να την καλύπτει το σκότος και η αχλύς ή όσοι επικροτούν ή έστω ανέχονται την έκνομη συμπεριφορά των τελευταίων»…..

από την “Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: