10/8/10

Αυτό το «τζάκι»... καπνίζει εδώ και τέσσερις αιώνες!


Γράφει ο ΔΑΜΩΝΙΔΗΣ...

Από τον 16ο αιώνα η πολυκέφαλη «Οικογένεια» των Πάγκαλων, με αφετηρία το νησί των Κυκλάδων Κέα (κοινώς Τζια) διακλαδωμένη στην υπηρεσία των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως της Γαλλίας και της τσαρικής Ρωσίας, διαχειριζόταν, σ' ένα βαθύ φεουδαρχικό καθεστώς, όχι μόνο τις ....
τύχες των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών του Σιμωνίδη, αλλά και το ακμαίο εμπόριο από και προς τη Μαύρη Θάλασσα,από την Άσπρη Θάλασσα προς την Εσπερία και τούμπαλιν.
Υπό την προστασία των ξένων το «τζάκι» των Πάγκαλων απέκτησε τίτλους… ευγενείας και διακριτό οικόσημο: Ένα κοράκι να «κατασπαράζει» ένα κομμάτι ψωμί… Από τη λατινική ονομασία των στοιχείων του οικόσημου [panis -is (pane) = άρτος, ψωμί και Gallus -i = κοράκι] προήλθε και το επώνυμο της οικογένειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι νυν εκπρόσωπος του «τζακιού» στη νομή της εξουσίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν διήνυε την περίοδο του αντικομφορμισμού, θητεύοντας στις υπαρξιστικές θεωρίες του γνωστού Σίμου του Ψυρρή, και έδιδε τη… μάχη κατά της τάξης του και του «κατεστημένου» με την ένταξή του στο ΚΚΕ, αναμιμνησκόμενος και το οικόσημο της οικογενείας του, έψαλλε σε μαρς ρυθμούς τον «κόκκινο παιάνα»,

«Μαύρα κοράκια
με νύχια γαμψά,
πέσαν πάνω στην εργατιά…».

Το «τζάκι» των Πάγκαλων στη διαδρομή της μακραίωνος ιστορίας του φρόντιζε εκ λόγων προνοίας (... το μέλλον γαρ αόρατον) να παρέχει τις υπηρεσίες του και στις δύο Μεγάλες Δυνάμεις (τσαρική Ρωσία και αυτοκρατορική Γαλλία). Ένα παρακλάδι της οικογένειας την περίοδο των Ορλωφικών (1770 και μετά) ταύτισε την τύχη του με τον Λάμπρο Κατσώνη και τις επιδιώξεις της Αικατερίνης της Μεγάλης στις θερμές θάλασσες.
Εγκαταστάθηκε στην τσαρική Ρωσία, φιλοδωρήθηκε από την αυτοκράτειρα με υψηλά στρατιωτικά αξιώματα και εκτεταμένες γαίες στην Κριμαία.
Το δεύτερο παρακλάδι του «τζακιού», σταθερά προσδεδεμένο στην αυτοκρατορική Γαλλία, μονοπωλούσε τις προξενικές υπηρεσίες της στην περιοχή των Κυκλάδων.
Στο σπίτι του προξένου της Γαλλίας Ν. Πάγκαλου στην Τζια φιλοξενήθηκε και ο Σατωμπριάν στο προεπαναστατικό ταξίδι του στην Ελλάδα.

Στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1821) και ειδικότερα στην πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών, συναντάμε τον Μιχάλη Πάγκαλο, επικεφαλής 80 Τζιωτών, να συμμετέχει στην πολιορκία. Να προβιβάζεται σε Πολιτάρχη της Τροπολιτσάς. Μετά την ανεξαρτησία να εγκαθίσταται στη Λεψίνα (Ελευσίνα), να προικίζεται με «εθνικές γαίες» και οι απόγονοί του να σταδιοδρομούν στον στρατό του νεοσύστατου κράτους.
Σε ευθεία γραμμή απόγονος του γαλλόφρονος αυτού παρακλαδιού του «τζακιού» των Πάγκαλων ο γνωστός μας Θεόδωρος Πάγκαλος Επιτελάρχης της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, δημιουργός, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του «αρχηγού της Επανάστασης του '22», Νικόλαου Πλαστήρα, της Στρατιάς του Έβρου, πρωταγωνιστής στη «Δίκη των Εξ» και την εκτέλεσή τους στο Γουδί. Και το 1925 δικτάτορας, με κινήσεις οπερετικές που λίγο έλειψε, αν δεν επενέβαινε εγκαίρως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, να χρεωθεί με πράξεις εθνικής μειοδοσίας.

Αμετανόητος εραστής της παντί σθένει εξουσίας, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιδίωξε στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, προσεγγίζοντας τη γερμανική πρεσβεία, να...
Συνεχεια εδω, στο πολυ καλο: ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: