29/4/09

Η Τουρκία αναδεικνύεται για τις ΗΠΑ σε «νέο Ισραήλ»;


«Θα λειτουργούμε εμείς θέτοντας το ερώτημα τι θα πουν και τι θα πράξουν οι άλλοι ή μήπως πρέπει να λειτουργούν οι άλλοι θέτοντας τα ερωτήματα τι θα πει η Τουρκία και τι θα γίνει αν τη χάσουμε;»

Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας, μετά το επεισόδιο στο Νταβός.


Οταν κάποιος χαράσσει την εξωτερική πολιτική ενός κράτους, φροντίζει να θέτει εκτός τα όποια συναισθήματα και αντι-ισμούς (π.χ. αντι-αμερικανισμός) και επικεντρώνει την προσοχή του στη ρεαλιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων δεδομένων. Ακόμη και όταν αυτά δεν συμβαδίζουν με τα εθνικά του συμφέροντα, προσπαθεί να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, εφαρμόζοντας τη διπλωματία σε συνδυασμό με την ισχύ που του παρέχουν η γεωπολιτική θέση της χώρας του και οι Ενοπλες Δυνάμεις της.

Η Τουρκία έχει κατορθώσει, ακολουθώντας αυτό τον κανόνα, να χαράξει μια νέα πολιτική, οι βασικές παράμετροι της οποίας παρουσιάζονται στην εξαιρετική ανάλυση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη την οποία φιλοξενούμε στο παρόν τεύχος.


Στις 30 Μαρτίου δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies - CSIS) μια εισήγηση-ανάλυση προς την αμερικανική κυβέρνηση, με επίκεντρο την Τουρκία και επικεφαλίδα «Turkey’s evolving dynamics, Strategic choices for US-Turkey Relations».

Το κείμενο αυτό είχε γραφεί τον Ιούνιο του 2008 και ουσιαστικά προχωρεί σε μια αναδόμηση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, στις οποίες δίδεται μια ακόμη πιο «ισχυρή» διάσταση. Βάσει της εισηγούμενης πολιτικής, η Τουρκία θα αναδειχθεί σε ένα «νέο Ισραήλ», ως περιφερειακός χωροφύλακας των Βαλκανίων, του Καυκάσου, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προτείνεται οι ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την Τουρκία να αναπτύξει μια μορφή αυτόνομης πολιτικής και να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο.

Παράλληλα η χώρα θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Ουάσιγκτον ώστε να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, με το γνωστό επιχείρημα ότι είναι ένα μουσουλμανικό κράτος-υπόδειγμα για τα υπόλοιπα ασταθή καθεστώτα. Οσον αφορά τα ελληνο-τουρκικά, η παραπάνω ανάλυση «δεν μασά τα λόγια της». Η Κύπρος θα μετατραπεί...

Περισσοτερα εδω: http://egersis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: