18/2/09

MΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ 1967

Πρόσφατα κυκλοφόρησε( πριν 3-4 ημέρες από τις εκδ.Καστανιώτη) και ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Κ. Παπαϊωάνου , το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... Μια πολιτική ανασκό(λό)πηση της Ιστορίας (1944-2007)».

Περιγράφει σε κάποιο σημείο αναφερόμενος στον Ιούνιο του 1964 ,για την κλήση του τότε Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο Τζόνσον και ότι πριν πάει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντιν Ρασκ, του ασκήθηκαν πιέσεις να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και να αποδεχθεί το σχέδιο Ατσεσον για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Γ. Παπανδρέου, αντιδρώντας στις πιέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, και στην απειλή τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είπε στους συνομιλητές του:

«Μας ζητάτε άνευ όρων παράδοση. Μας λέτε ότι ή θα υποταγείτε ή θα γίνει εισβολή. Αλλά αυτό σημαίνει τελεσίγραφο. Τέτοια τελεσίγραφα έχει λάβει η Ελλάδα από τον φασισμό και τον ναζισμό. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα λαμβάναμε και από συμμάχους (.......)

Σας δίνω την απάντηση, την οποία υπαγορεύει η ιστορία και η τιμή του Έθνους μου. Όχι !».

Γεμάτος οργή ο πρόεδρος Τζόνσον κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Αλ. Μάτσα, και του επανέλαβε τις προτάσεις για μια μορφή διχοτόμησης της Κύπρου και την παραχώρηση του Καστελόριζου στους Τούρκους.

Ο Αλ. Μάτσας απάντησε ότι «καμία ελληνική Βουλή δεν θα μπορούσε να δεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο και το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε μια ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει ένα νησί».( Τα ακούς Σημίτη ;)

Και η απάντηση του Τζόνσον (σελ. 257-258):

«Τότε ακούστε με, κύριε πρέσβη. Γαμώ τη Βουλή σας και το Σύνταγμά σας!
Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Και η Ελλάδα είναι ψύλλος.
Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθούν να φέρνουν φαγούρα στον ελέφαντα, μπορεί ο ελέφαντας να τους ρουφήξει μια και καλή με την προβοσκίδα του (......).

Πληρώνουμε πολλά αμερικανικά δολάρια στους Έλληνες, κύριε πρέσβη.
Αν ο πρωθυπουργός σας μου μιλήσει για Δημοκρατία, Βουλή και Σύνταγμα, τότε εκείνος, η Βουλή και το Σύνταγμά του μπορεί να μην κρατήσουν για πολύ».

Ο απίστευτος διάλογος Τζόνσον - Μάτσα καταγράφηκε στο βιβλίο «Ι Should Have Died» του Φίλιπ Ντιν Τσιγάντες, όπως του τον αφηγήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής.

Η συνέχεια της απειλής είναι γνωστή από τα γεγονότα της αποστασίας, της δικτατορίας και της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.

Βέβαια το……. 2008 δεν είναι το …….1964 !

Η Ελλάδα πλέον είναι μέλος της Ε.Ε , ισχυρή ως χώρα και επί πλέον με …….καινούργιες στρατο-γεοπολιτικές συμμαχίες.

Η αυτοκρατορική νοοτροπία ωστόσο των ΗΠΑ δεν αλλάζει και συνεχίζεται με οποιοδήποτε ….κάτοικο του Λευκού Οίκου !


Διαβαστε περισσοτερα εδω: http://politis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: