30/1/09

Οθωμανικές Διοικητικές διαιρέσεις της Γεωγραφικής Μακεδονίας

Οι Οθωμανοί είχαν χωρίσει τις περιοχές τους διοικητικά σε βιλαέτια(περιφέρειες), σαντζάκια (νομοί) και κάζες (επαρχίες). Έτσι κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχαν τρία βιλαέτια που περιείχαν, αλλά δεν περιόριζαν την περιοχή της γεωγραφικής Μακεδονίας. Ένα Βιλαέτι ήταν του Μοναστηρ(Μοναστήρι) με πρωτεύουσα την πόλη του Μοναστηριού (σημερινή Μπίτολα της πΓΔΜ). Το άλλο ήταν το Βιλαέτι του Κοσόβα, με πρωτεύουσα την πόλη Ουζκούμπ (σημερινά Σκόπια). Το τρίτο ήταν το Βιλαέτι της Σελανίκ(Θεσσαλονίκη) με την Σελανίκ για πρωτεύουσα ( σημερινή πρωτεύουσα της Ελληνικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη). Η περιοχή αυτή περιείχε μέρος της Ελληνικής Μακεδονίας, μέρος της πΓΔΜ και μέρος της νότιο-δυτικής Βουλγαρίας.


Παρακάτω είναι 3 χάρτες (Τουρκικός, Ιταλικός και Ελληνικός) που εκδόθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα που αποτυπώνουν καθαρά τα γεωγραφικά όρια των βιλαετίων στα σύνορα της ιστορικής Μακεδονίας. Οι χάρτες αυτοί βρίσκονται στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα και μπορείς να τους βρεις στην έκδοση "Χαρτογραφώντας την Μακεδονία, 1870-1630".

κλικ στους χάρτες για μεγένθυσηΟ λόγος που βάζω αυτούς τους χάρτες είναι να δείξω ότι η Τουρκία ουδέποτε είχε ονομάσει την περιοχή ως Μακεδονία (είτε σαν νομό ή περιφέρεια) και όλοι οι χάρτες που κυκλοφορούσαν δείχνοντας τα σύνορα της Μακεδονίας ήταν προιόν Βουλγαρικής εθνικιστικής καπηλείας, απόρροια της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου.
Σήμερα αυτούς τους Βουλγαρικόυς χάρτες τους έχουν πάρει οι Σκοπιανοί και τους έχουν ονομάσει "εθνικούς" με σκοπό να συντηρήσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις στην Μακεδονία.
Υπενθυμίζω ότι μετά την απελευθέρωση η Ελλάδα ήταν η πρώτη που ονόμασε την περιοχή διοικητικά Μακεδονία, επαναφέροντας την ιστορική αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: