15/8/08

Ετοιμάζει ταξίδι ο ανακριτής

Το μεγάλο «ναι» που είπε ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός για τη συνάντηση που θα έχει (μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου) στο εξωτερικό με εκπροσώπους γερμανικών και ελβετικών δικαστικών Αρχών -συμπεριλαμβανομένης και της κατάθεσης που θα λάβει από τον Ράινχαρντ Σίκατσεκ- αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. Ωστόσο, στο μεταξύ διάστημα ο κ. Ζαγοριανός δεν θα... ετοιμάζει μόνο τις βαλίτσες του.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ετοιμάζει ταξίδι ο ανακριτής

Μάρτυρες - κλειδιά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα λάβει καταθέσεις από δύο σημαντικούς μάρτυρες. Ενα από τα πρόσωπα αυτά είναι γυναίκα και φέρεται να έχει δώσει, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα σχετικά με μίζες και πολιτικά κόμματα στη χώρα μας, για τα οποία τώρα θα ερωτηθεί περαιτέρω.

Συγκεκριμένα -κατά τις πληροφορίες- ο κ. Ζαγοριανός έδωσε θετική απάντηση στην Εισαγγελία του Μονάχου, που ζητούσε να πληροφορηθεί εάν ο ειδικός ανακριτής επιθυμούσε να εξετάσει τον κ. Σίκατσεκ (καθώς και άλλους εμπλεκόμενους) αλλά και να καθοριστεί χρονικά αυτή η διαδικασία.

Το ίδιο θετικά απάντησε ο ειδικός ανακριτής στις ελβετικές και γερμανικές δικαστικές Αρχές που ζητούσαν να συναντηθούν μαζί του για ενημέρωση αλλά και για ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens.

Κατά τις πληροφορίες, η τριμερής δικαστική σύμπραξη θα γίνει σε μη εμπλεκόμενη χώρα και θα είναι υπό την αιγίδα της «Εuro ust».

Η συνάντησή του με τις ελβετικές και γερμανικές Αρχές, θα συνδυαστεί χρονικά με τη λήψη κατάθεσης Σίκατσεκ και λοιπών.

Εξάλλου, ο κ. Ζαγοριανός επιθυμούσε να λάβει ο ίδιος... ενώπιος ενωπίω κατάθεση από τον κ. Σίκατσεκ καθώς και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση (τους οποίους έχει εντοπίσει και η γερμανική δικαιοσύνη ή έχουν καταθέσει ως μάρτυρες εκεί).

Ο λόγος είναι ότι ο Ελληνας δικαστικός λειτουργός θεωρεί άκρως σημαντικές τις καταθέσεις αυτές, καθώς το περιεχόμενό τους πιθανόν να οδηγήσει (με στοιχεία) στη διαλεύκανση της υπόθεσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δικαστικούς και νομικούς κύκλους, θεωρείται βαρύνουσας σημασίας το ότι εκτός από τις γερμανικές δικαστικές Αρχές εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για αμοιβαία ανταλλαγή στοιχείων και από τις ελβετικές.

Και αυτό διότι οι τελευταίες -όπως είναι γνωστό- δεν διαβιβάζουν εύκολα στοιχεία για λογαριασμούς αν δεν συνοδεύονται με προσωπικές διώξεις κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί μέχρι στιγμής για την υπόθεση είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν στην πορεία της ανάκρισης.

Επιτάχυνση
Κατά τις πληροφορίες, η «ανοιχτή» αυτή έρευνα μεταξύ «των τριών» (Ελλάδας - Γερμανίας και Ελβετίας) προσβλέπει στην επιδιωκόμενη επιτάχυνση της ανεύρεσης επαρκών στοιχείων που πιθανόν να οδηγήσουν στα ίχνη των διαδρομών της μίζας σχετικά με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens (σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο).

Σο μεταξύ, ο ειδικός ανακριτής έλαβε ορισμένες από τις απαντήσεις που ζητούσε από τη Siemens Ελλάς. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει να του αποσταλούν όλες οι συμβάσεις που είχε υπογράψει η Siemens ως εργολήπτρια ή υπεργολάβος με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα τελευταία 12 χρόνια.

Ομως, προς το παρόν, τα έγγραφα που έχει λάβει ο κ. Ζαγιοριανός φαίνεται να αφορούν μόνο στις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ . Ο ειδικός ανακριτής με νέο αίτημά του προς τη Siemens Ελλάς ζητά να επισπευσθεί η διαδικασία και να του αποσταλούν και τα υπόλοιπα αιτούμενα έγγραφα που έχει ζητήσει.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ -ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: